Címlapkép

Visegrad Youth Participates – Strengthening Democracy through School Participatory Budgeting KIADVÁNY

Demokrácia erősítés az iskolai részvételi költségvetésen keresztül

Visegrad Youth Participates

A világon kevés esetben nyújtanak az aktuális politikai részvételiséget és edukációt tartalmazó modellek lehetőséget a fiatalok bevonására, és többnyire nem készítik fel a fiatalokat az aktív állampolgárságra. A fennálló politikai intézmények Kelet- és Közép-Európában nehezen bírkóznak meg a demokráciák hanyatlásával és a COVID-19 okozta következményekkel, ezért még nagyobb szükségét láttuk annak, hogy a fiatalokat bevonjuk egy folyamatos párbeszédbe a jövőbeli, helyi demokráciák kialakításába, annak érdekében, hogy a nemzeti, regionális és globális stabilitását és jóllétet megőrizzük a számukra. 

Annak érdekében, hogy ezekre a problémákra választ adjunk, néhány Visegrádi ország szereplői kísérletezni kezdtek az Iskolai Részvételi Költségvetés módszerével. Az IRK folyamata bevonja a fiatalokat a döntéshozatalba, hogy eldönthessék hogyan költenének el az intézmény költségvetéséből egy részt. Ezek a folyamatok segítik a vezetői készségek fejlődését, fejleszti az állampolgári ismereteket és inspirálja őket egy élethosszig tartó aktív állampolgárság felé, ami létfontosságú a demokrácia állapotát illetően. Sok fiatal számára sokszor ez az első lehetőség, hogy javasoljanak projekteket és szavazhassanak igazi projektekről, ezzel fejlesztve saját közösségüket.

A projekten belüli együttműködés és megvalósítás révén, a partnerek széleskörben bevonhatnak potenciális megvalósítókat új Részvételi Költségvetési projektek megvalósítására, és bebizonyíthatják az Iskolai RK létjogosultságát a rendszerben.  A projekt célja továbbá, hogy egyfajta vonalvezetőket, népszerűsítő anyagokat hozzanak létre a régióban, alapozva a lengyelországi, magyarországi és csehországi jó gyakorlatokra, tanulságokra, amelyeket szeretnének a partnerek megosztani helyi szereplőkkel. Cél, hogy a fiatalok ne csak saját közösségükben, hanem regionális és európai szinten is felkészültebbek legyenek, és részt vegyenek a társadalmi és politikai életben. 

Partnerek: 

A Visegrad Youth Participates projekt olyan szervezetek konzorciumának közös munkája, amelyek állampolgári részvételiséggel, demokrácia innovációkkal foglalkoznak.

Participation Factory – The Field of Dialogue Foundation – Alternatív Közösségek Egyesülete

A projektről szóló kiadványunkat az alábbi linken tekinthetitek meg:

KIADVÁNY