Címlapkép

Ukrán menekültek segítése

A háború kirobbanása után közösségi terünkben a menekültek számára ideiglenes szálláshelyet alakítottunk ki.

Az ukrán-orosz háború kirobbanását követően, a határhoz viszonylag közeli elhelyezkedésű szervezetként kerestük mi lenne a leghatékonyabb módja a segítségnyújtásnak. Több, a határmentén dolgozó, menekültekkel évek óta foglalkozó szervezettel egyeztetve arra jutottunk, hogy a legnagyobb segítség egy ideiglenes szálláshely létesítése lehet. 

Két nappal azután, hogy eldöntöttük, hogy közösségi terünk legfelső szintjét átalakítjuk ideiglenes szálláshellyé, már érkezhettek is az átutazó ukrán menekültek. Önkénteseink és partnereink segítségével teljes felszereltséggel vártuk őket, mind pénzadományokkal, tárgyi adományokkal és önkéntes munkával támogatták rengetegen a munkánkat. Ideértve a Budapest Bike Maffiát, a Kétfarkú Kutya pártot és számos magánadományozót.

Egy 24-0-ás ügyeleti rendszert állítottunk fel önkéntesekből, amely lehetővé tette, hogy akár az éjszaka közepén is fogadjuk a rászorulókat. Nagyjából 150 menekült fordult meg azon két hónap alatt, amíg a szálláshely működött. Amint az állami rendszerek felálltak és képesek voltak befogadni a menekülteket, szálláshelyünk működtetése okafogyottá vált, ezt követően a megmaradó tárgyi és pénzügyi adományainkat olyan kisebb vidéki befogadószervezetek támogatására fordítottuk, akik nem rendelkeztek a megfelelő forrásokkal a folyamatos ellátáshoz, ilyenek voltak például a Cigánymisszió Szeretetpontjai. Támogattunk továbbá egy-egy a városban ragadt menekültet is, hogy sikeresen el tudjon helyezkedni a város szövetében.

Nehéz élethelyzetekkel találkoztunk, remek embereket ismertünk meg a városban a segítők körében és ismét sikerült egy szociális hézagot betöltenünk. A civil szféra adta rugalmasság rendkívüli helyzetekben úgy gondoljuk, hogy mentsvár lehet, köszönjük mindenkinek, aki támogatta a munkánkat.